Header background

Aan de slag! Minicollege Erik Scherder over hoe slaap werkt in je hersenen

Katinka Schippers

15 maart 2024

leestijd 15 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?   

Slaap jij altijd als een roosje? Of lig je regelmatig naar het plafond te staren? Slaap is dé basis voor jouw gezondheid. Maar wat gebeurt er in je slaap eigenlijk in je hersenen? In dit minicollege van Max legt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder dat uit.

Minicollege

Via deze link kun je het minicollege van Omroep Max bekijken. Erik neemt je mee in de wereld van slapen en wakker zijn. Hoe werkt dat nou in het brein? En hoe kom je aan dromen? Aan de hand van een plaatje van onze hersenen legt hij dat allemaal uit. 

World Sleep Day

Dat we deze video vandaag met je delen is geen toeval! Vandaag, 15 maart is het namelijk de Internationale Dag van de Slaap. In het Engels World Sleep Day genoemd. Ieder jaar is deze dag op de vrijdag voordat de lente begint. Het doel is om aandacht te vragen voor slaap. Slecht slapen is namelijk een oorzaak van veel mentale en lichamelijke problemen.

Dit is waarom goed slapen zo belangrijk is voor je gezondheid*:

😴 Slapen is supergoed voor je hersenen. Net als spieren die moe worden van het sporten, raakt je brein ook vermoeid van alle indrukken overdag. Slapen helpt je hersenen te rusten en te herstellen, waardoor je dingen beter kunt onthouden en leren.

😴 Slapen is net als opruimen. Tijdens je slaap ruimt je brein afval op dat zich heeft opgehoopt. Dat helpt je hersenen gezond te blijven. Het is net als een wisselwerking: gezonde slaap is goed voor je hersenen, en gezonde hersenen zorgen er weer voor dat je lekker kunt slapen.

😴 Slapen is ook belangrijk voor je afweer. Als je goed slaapt, kan je afweersysteem beter vechten tegen bacteriën en virussen die je ziek kunnen maken.

😴 Slapen helpt trouwens niet alleen je hersenen en afweersysteem, maar ook je hele lichaam. Tijdens je slaap worden oude cellen opgeruimd en vervangen door nieuwe, waardoor je overdag meer energie hebt.

Slaap is dus net als een magische oplaadbeurt voor je hele lijf. Welterusten!


 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Slaap overschat? Zeker niet!

Beter slapen kun je leren

Online training: slapen

In dit artikel vind je de online training: slapen. Deze training is bedoeld voor mensen die problemen ervaren met slapen. Je leert met dit programma de achtergronden van slaapproblemen en hoe je zelf kunt bijdragen aan herstel.