Header background

Mijn verhaal: ex verslaafden en buddy's Bertus en Claudia vertellen

Mary Stottelaar

11 januari 2024

leestijd 4 minuten

Iedereen krijgt in het leven te maken met uitdagingen. De vraag is, hoe ga je ermee om? In mijn verhaal delen we inspirerende verhalen. 

Er zijn voor iemand als een buddy geeft de ander het gevoel dat ze ertoe doen. Er zijn wandelmaatjes, leesmaatjes, boodschappenmaatjes, schuldhulpmaatjes, sportmaatjes en nog veel meer. Bertus en Claudia zijn een buddy voor mensen met een verslaving. 

Uit onderzoek van ZonMw blijkt dat ieder jaar ongeveer 200.000 mensen in Nederland verslaafd raken. Loskomen van een verslaving is een langdurig traject met ups en downs. Daar doorheen komen vergt kracht. Iemand die zo’n traject zelf doorlopen heeft, kan daarbij als buddy veel ondersteuning bieden. Buddy’s Bertus en Claudia vertellen hun verhaal.

Foto door Kevin Canales

Bertus van Eijck (70) is 50 jaar alcohol- en cannabisverslaafd geweest en nu 5 jaar clean.

Bertus: ‘Toen ik 2 jaar clean was vroeg de psychiater die mij behandelde of ik niet buddy wilde worden voor mensen die net als ik het traject zijn aangegaan om van hun alcoholverslaving af te komen. Ik heb in het verleden lesgegeven op een manege dus begeleiden van mensen zit er wel een beetje in. En ik vind het heel fijn mensen te helpen hun leven weer op de rit te krijgen. Zelf heb ik jarenlang gedacht dat ik het alleen moest doen en het was een openbaring voor mij dat ik hulp kon vragen. Pas door contact met mensen die écht wisten in welke situatie ik zat, kreeg ik de kracht die ik nodig had om van de alcohol af te blijven. Dat wil ik als buddy ook bieden aan anderen. Ik weet hoe moeilijk het is om van een verslaving af te komen en ik kan door alle smoesjes heen prikken. Ik ken met mijn jarenlange ervaring als verslaafde echt alle trucjes en alle leugentjes die iemand gebruikt.'

'Ik hoor binnen een minuut hoe de situatie is'

'Ik begeleid nu steeds één persoon een tijdje. We gaan bijvoorbeeld samen naar een bijeenkomst van en voor herstellende verslaafden en we bellen regelmatig. Ik hoor dan vaak binnen een minuut hoe de situatie is. Of hij of zij gedronken heeft of niet. Ik maak altijd de afspraak dat ze mij kunnen bellen op moeilijke momenten en als de zucht naar drank er is. Door dan samen te praten, even bij elkaar langs te gaan of een wandeling te maken, kan die drang om te gaan drinken weer overgaan. Ik doe echt niets moeilijks: ik ben er, ik luister en ik begrijp het. En dat is genoeg.'

Foto door Kevin Canales

Claudia Kraus (45) had jarenlang meerdere problemen van eetstoornissen tot een verslaving aan pijnstillers.

Claudia: ‘In 2020 ging bij mij de knop om. Het was de huisarts die mij met de neus op de feiten drukte: ik was verslaafd en het ging zo niet langer. Na 2 weken detox en een lange opname in een kliniek zag ik het opeens. Ik zag hoe ik grip kon krijgen op mijn eigen leven. Met de hulp van anderen! Omdat ik het volgens mijn behandelaar zo goed deed en zo goed kon verwoorden wat er allemaal met me gebeurd was, hebben ze me gevraagd of ik buddy wilde worden. Ik vond dat wel een compliment. Ik wil graag anderen helpen die in dezelfde situatie zitten en het houdt mezelf ook scherp: ik wil niet meer terugvallen. Vanwege al mijn problemen op vele vlakken ben ik een soort “expert”.´

'Een ander helpen houdt me scherp'

´Ik ben nu buddy van drie meiden. Ik heb dezelfde ervaring met een eetstoornis of een verslaving en ik ken dus de moeilijke periodes waar ze doorheen gaan. Feilloos merk ik als een van de meiden een gevoelig onderwerp uit de weg probeert te gaan. Zelf was ik daar ook altijd heel goed in. Laatst ging het bij een van hen over gezond gaan eten, maar in feite was ze echt weer bezig met haar eetstoornis. Toen ik haar daarop wees werd ze heel fel, maar ik zette haar wel aan het denken en toen gaf ze toe dat ze weer verkeerd bezig was. Ik moet wel oppassen dat ik als buddy niet hun problemen ga oplossen. Ze moeten het zelf doen. Gelukkig krijgen we als buddy’s ook veel begeleiding en hebben we contact met de behandelaren. Ik zie mezelf als een laagdrempelig verlengstuk van de behandeling en ik ben een soort voorbeeld. Ik kan anderen laten zien dat ondanks alles het mogelijk is te veranderen. Ik noem mezelf daarom altijd een hoopverlener.’ 

Wil jij ook een maatje voor iemand zijn? 

Op maatjesgezocht.nl, website van het Oranjefonds, kun je per regio zoeken of er maatjes bij jou in de buurt gevraagd worden en je opgeven als maatje.

Bron

ZonMw
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Mijn verhaal: Lois over haar herstel van alcoholverslaving

Lois begint met drinken tijdens haar puberteit. Tot een black out midden op straat haar doet beseffen dat ze alcoholist is. Herstel van haar verslaving is een weg van strijd en eenzaamheid. Een podcast in samenwerking met InTalk.

Podcast: ex-verslaafde Sander over zijn weg naar herstel

Sander Hofstaetter is ervaringsdeskundige op het gebied van verslaving. In deze podcastaflevering gaan we het aan de hand van zijn verhaal hebben over verslaving en hoe je daar als naasten mee om kan gaan.

Verslaafd aan drank en drugs: hoe Theo weer grip op zijn leven kreeg