Header background

Dit zijn de alarmbellen die je leren dat je rust nodig hebt

Mary Stottelaar

25 januari 2024

leestijd 3 minuten

Expert Jolienne Custers is behandelaar bij Viviq: ‘Helaas zie ik steeds vaker dat mensen eigenlijk geen idee hebben hoe ze kunnen ontspannen.’ In haar column voor GZ-Plein schrijft ze over de alarmbellen die je lichaam afgeeft als je toe bent aan rust en ontspanning.

Als je de alarmbellen negeert

‘Je kunt het lekker druk hebben, maar het kan ook té druk zijn. Dat voel je als stress en uitputting, zoals moeheid, concentratieproblemen en slaapproblemen. En die problemen kunnen uiteindelijk zelfs overgaan in somberheid, depressiviteit of andere psychische en lichamelijke klachten. Dit zijn de alarmbellen van je lichaam en als je die blijft negeren dan gaat het van kwaad tot erger. We staan de hele dag maar “aan”, hollen van het één naar het ander en moeten van alles van onszelf. Steeds meer mensen zijn zich niet bewust van hoe zij hun leven leiden, waardoor het vaak lijden met lange ij is geworden.

Zo kwam bijvoorbeeld Lisa bij me met somberheidsklachten. Lisa is 26 jaar, heeft een leuke baan als receptionist, is net gaan samenwonen met haar vriend en ze willen trouwen. Ze heeft ook een grote vriendenkring waarin altijd wel iets ondernomen wordt. Maar eigenlijk vindt ze het leven niet meer zo leuk, ze trekt zich meer en meer terug van haar vrienden en daar voelt ze zich dan weer schuldig over. Lisa is echt een voorbeeld van iemand die niet kan ontspannen. Ik ben met Lisa eerst eens stil gaan staan om haar bewust te laten kijken naar wat ze doet en wat ze daarbij voelt. Uit de gesprekken die we hebben, blijkt dat Lisa altijd het gevoel heeft dat ze het niet goed doet. Er was altijd weinig ruimte om zelf keuzes te maken, waardoor ze niet heeft kunnen ontdekken wat ze zelf eigenlijk wil of belangrijk vindt. Ze ziet nu dat ze zich vooral aanpast aan wat zij denkt dat anderen van haar verwachten. Dat kost veel energie.

Balans door rust

Ze twijfelt altijd over alles en sluit zich daarom sociaal steeds meer af omdat dit te ingewikkeld aan het worden is. Depressiviteit ligt hier op de loer. Ik leg haar uit dat elk lichaam een systeem heeft om aan de ene kant in actie te komen en aan de andere kant te herstellen. Belangrijk hierin is een balans. We weten allemaal wel hoe dat werkt bij spieren, door te trainen belast je ze en dat is goed, want daardoor worden ze sterker. Maar er is ook rust nodig, want zonder hersteltijd raken de spieren overbelast en ontstaan pijn en complicaties. Zo werkt het ook met inspanning en ontspanning in je hoofd.

Wat is voor jou belangrijk?

Door Lisa stil te laten staan bij wat haar energie kost en wat energie geeft, zijn we haar balans aan het zoeken. Stilstaan bij de regeltjes die zij zichzelf oplegt en wat die haar opleveren. Stilstaan bij wat echt belangrijk is in haar leven en vandaaruit leren handelen. Ik help Lisa nu om minder het gevecht met zichzelf aan te gaan en zich minder aan te trekken van gedachten die ze heeft over hoe anderen over haar denken. Natuurlijk hebben we dat soort belemmerende gedachten allemaal wel! Maar op het moment dat deze ervoor zorgen dat je eigenlijk niet meer doet wat voor jou belangrijk is, of waar jij gelukkig van wordt, dan is het tijd voor verandering. Meer rust, bezinning en letterlijk tijd maken voor ontspanning. Lisa is goed bezig, ze heeft de alarmbellen van haar lichaam uiteindelijk toch niet genegeerd en daarmee behoedt ze zichzelf voor depressiviteit. En wat voor haar geldt, geldt voor iedereen: hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe fijner je leven kan zijn!’

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Ontspannen op je werkplek

Moe door veel stress...Of andersom?

Drie keer snel minder stress