Header background

Zo zit dat: ontdek de kracht van dzogchen

Karlijn Allewijn

14 december 2023

leestijd 3 minuten

In Zo zit dat pluizen we een onderwerp helemaal uit en belichten we het van verschillende kanten. Je krijgt antwoord op de meest interessante vragen over je (mentale) gezondheid.  Deze keer beantwoorden we de vraag: wat is dzogchen?

Betrap jij jezelf er ook weleens op dat je altijd maar doorgaat? Je vliegt op en neer van je werk, naar de kinderopvang, naar de supermarkt en voordat je het weet is er weer een week voorbij gevlogen. Tegenwoordig is het bijna normaal om te zeggen: 'het gaat goed, lekker druk.' Sociale media lijken nooit te slapen en er is een constante stroom van informatie die onze aandacht opeist. Wil je dit leren loslaten, dan kan dzogchen helpen.

Wat is dzogchen?

Dzogchen is een term vanuit de Tibetaans boeddhistische traditie. Het komt van de woorden Dzogpa Chenpo en betekent grote perfectie. In het Tibetaans noemen ze het ook wel "de grote volmaaktheid" of "de grote perfectie".  Het is een manier om meer vrede, rust en geluk in je leven te brengen. Het probeert niet om iets nieuws te bereiken, maar eerder om te laten zien dat er al geluk in je zit. 

Je hebt het in je  

Dzogchen benadrukt dat je geluk van binnenuit komt. Je hoeft het niet buiten jezelf te zoeken in dure auto's, designer kleding, een hoge functie in je baan of een leuke partner. Dzogchen spoort aan om diep naar binnen te kijken, want ergens is jouw geluk al aanwezig. Hier hoef je dus eigenlijk niks voor te bereiken, maar je moet wel leren hoe je het kan vinden.  

Accepteren 

Acceptatie is een belangrijk onderdeel van dzogchen. Dzogchen leert dingen te laten zijn zoals ze zijn. Stel je staat in een lange rij en je wilde eigenlijk opschieten, want je hebt nog heel veel dingen te doen die dag. De irritatie en frustratie borrelt op, maar door middel van dzogchen probeer je het te accepteren. Aan de rij kan je namelijk niks veranderen dus irritatie en frustratie heeft ook totaal geen zin. Door de rij te accepteren kan je misschien wel het positieve ervan in zien, wie weet voer je een leuk gesprekje met degene in de rij.  

Zo begin je met dzogchen in je dagelijks leven  

Nu denk je vast, leuk en aardig allemaal, maar hoe breng je dit in de praktijk? Hieronder vind je een lijstje wat jou helpt om bewust en tevreden te leven.  

1. Start je dag met een activiteit wat jou rustig maakt.

Dit kan meditatie zijn, maar het kan ook dat jij juist rust vindt in wandelen, sporten of misschien wel schrijven.  

2. Probeer situaties te begrijpen zonder ze meteen als goed of slecht te labelen.

We zijn gewend om erg snel conclusies te trekken, wat kan zorgen voor vooroordelen over anderen. Probeer eerst eens om jezelf in te leven in de persoon, voordat je overhaaste conclusies trekt.  

3. Wees aardig voor elkaar. Probeer wat voor anderen te betekenen.

Dit kunnen hele kleine dingen zijn, zoals een kaartje sturen of het brengen van een kopje thee naar je collega.  

4. Probeer eerst na te denken voordat je ergens op reageert.

Vraag jezelf af: is deze reactie echt nodig? Herken je het, dat je soms ergens op reageert en daarna eigenlijk spijt hebt van je reactie?  

5. Pak af en toe een heel klein rustmomentje tussen de chaos door.

Dit kan je bijvoorbeeld doen, door even 10 seconden stil te staan en diep in en uit te ademen.  

6. Richt je aandacht op de activiteit die je op dat moment doet.

Als je bijvoorbeeld een wandeling maakt, probeer dan bewust te genieten van de omgeving, voel de warmte van de zon op je huid of ervaar de regendruppels die op je neervallen.

7. Veranderingen horen bij het leven, probeer ze te accepteren en de controle wat los te laten.

Soms kan je erg balen van verandering, maar vaak kan je het niet terugdraaien en is het juist goed om de positieve kanten van de verandering in te zien.  

8. Probeer moeilijke situaties te zien als een leermoment.

Zo is het makkelijker om de situatie te accepteren.  

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Zo zit dat: hoe een dankboek je kan helpen je gelukkiger te voelen

Merk je soms dat je je meer focust op de dingen die misgaan op een dag dan op dingen die goed gaan? Of zou je vaker stil willen staan bij de bij kleine, mooie momenten waar je blij van wordt? Daar kan een dankboek jou bij helpen!

Blijf in balans!