Header background

Zo zit dat: De voordelen van teamsport

Chantal Blommers

20 februari 2024

leestijd 3 minuten

In Zo zit dat pluizen we een onderwerp helemaal uit en belichten we het van verschillende kanten. Je krijgt antwoord op de meest interessante vragen over je (mentale) gezondheid. Deze keer beantwoorden we de vraag: wat zijn de voordelen van teamsport?

Hockey, handbal, volleybal, voetbal, waterpolo of synchroonzwemmen… Wie aan een teamsport doet, herkent het: samen trainen is leuker. Gewonnen wedstrijden vier je samen en na verloren wedstrijden baal je samen. Maar ook op andere vlakken kan een team je veel bieden!

Van high five tot groepsknuffel

Door fysiek contact – een groepsknuffel of een high five – maakt je lichaam oxytocine aan. En ook bij samen juichen en samen lachen komt dit hormoon vrij. En dat is handig in een teamsport, want het zorgt voor een gevoel van verbinding, van erbij horen, vertrouwen en de motivatie om samen te werken.

Gedeelde smart is halve smart

Het hormoon oxytocine komt niet alleen in actie tijdens de mooie (win)momenten en die groepsknuffel om het te vieren. Op het moment dat jij een doelpunt miste, een verkeerde voorzet gaf of als keeper de bal niet uit het doel kon houden kan een schouderklopje ook veel effect hebben. Ook door dat fysieke moment maakt je lijf oxytocine aan. Het kalmeert en neemt stress weg. Maak dus zeker ook contact met je teamgenoot als iets bij hem of haar even tegenzit.

Geen grote groep, wel samen

Niet iedereen staat te springen om in een team te sporten. In grote groepen zijn, kost sommige mensen veel energie. Zij bloeien vooral op als ze een rustige omgeving met weinig prikkels hebben. Ben jij zo’n introvert persoon en wil je toch de voordelen van samen sporten ervaren? Samen sporten hoeft niet per se in een heel grote groep. Je kunt ook voor een duosport kiezen zoals padel, (tafel)tennis, badminton, klimmen, fitness en roeien.

Voordelen van een teamsport

Een teamsport helpt je bij:

Vriendschappen sluiten

Je leert snel nieuwe mensen kennen als je sport in een team. Deze mensen zie je meestal meerdere keren per week en jullie hebben de liefde voor jullie sport al gemeen.

Samenwerken

Iedereen binnen het team draagt bij aan het doel van het team. Om jullie doel te halen moet je samenwerken.

Communiceren

Jullie communiceren over de tactiek, over hoe iedereen in z’n vel zit, over ieders kwaliteiten. Zonder communicatie kun je als team niet presteren.

Steun vinden bij elkaar

Bij een verloren wedstrijd, bij een blessure, zelfs buiten de sport vind je steun bij elkaar. Samen sta je sterk.

Het omgaan met kritiek

Je coach vertelt je wat er beter kan, maar ook je teamgenoten zullen weleens feedback hebben. Het maakt je scherper en je leert jezelf te herpakken na zo’n moment van kritiek.

Betrokkenheid

Je teamgenoten rekenen op je en jij rekent op je team. Dus maak je tijd vrij voor de trainingen en wedstrijden en ben je betrokken.

Invloed op jouw ontwikkeling

Een teamsport heeft ook impact op je leven buiten het sportveld. Allereerst geeft het je het gevoel dat je ergens bij hoort. Je leert werken in een team en obstakels te overwinnen. En door de verplichtingen van trainen en wedstrijden leer je om te gaan met je tijd. Je staat dus uiteindelijk ook zelf sterker als je aan een teamsport doet.

Sportwijzer

Wil je starten met een (team-)sport maar weet je niet goed welke sport bij jou past? Neem dan eens een kijkje op sport.nl/sportwijzer.

Door vragen in deze NOC*NSF Sportwijzer te beantwoorden ontdek je voor welke sporten jij warmloopt. Ook kun je makkelijk zien welke clubs in de buurt jouw sporten aanbieden.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: De rol van sport en bewegen in onze geschiedenis

Welke sport is het oudst? En wat was het originele doel van beweging en sport? Wat zijn de keerpunten geweest in de geschiedenis van sport? Deze video neemt je mee in de ontwikkeling en plaats je eigen work-out of sport in een ander daglicht.

Een toekomst met een beweegbehandeling voor depressie!

Aan de slag! Video: Hoe beweeg je zo effectief mogelijk?

Activeer je dag met het 21/7 concept! Drie keer per dag, slechts 5-20 minuten bewegen boost je vetverbranding en verlaagt je bloedglucose niveau. Zelfs een extra 5 minuten per dagdeel heeft positieve effecten!