Header background

Waarom rust er nog een taboe op mentaal ziek zijn?

Esmee Valk

14 september 2023

Taboe

Er zijn een heleboel initiatieven om het taboe rondom mentaal ziek zijn te doorbreken. Zoals de SIRE-campagne en YouTuber en influencer Dylan Haegens die het onderwerp aankaart onder jongeren. Maar nog steeds denken veel mensen ‘het overkomt de ander, en niet mij’. En zijn veel mensen bang om gek te worden gevonden. Maar het is breder dan dat, bijna iedereen zit toch wel eens niet lekker in z’n vel? Waarom praten we daar dan niet open over, net zoals over je gebroken arm?

Bijna de helft van de Nederlanders

Veel mensen weten niet zoveel over mentaal ziek zijn. Te weinig kennis en informatie leidt tot onbegrip. Daarnaast bestaan er nog veel misvattingen over psychische stoornissen zoals dat het aanstellerij is, dat het weinig voorkomt, dat het je eigen schuld is of dat je dan dom, zwakbegaafd of ontoerekeningsvatbaar bent. Het kan iedereen overkomen, een psychische stoornis treft bijna de helft van de Nederlanders, 42,7% krijgt ooit hiermee te maken. Daarom is het extra belangrijk dat we er over durven te praten en om hulp durven vragen, want dan kun je verder komen.

Taboe doorbreken

Het gebeurt niet alleen mensen die psychische kwetsbaar zijn, het kan je ook overkomen als je iets vervelends meemaakt. Om het taboe te doorbreken is het goed om wat meer te weten van psychische aandoeningen. Wat voelt iemand die depressief is? Hoe gedraagt iemand zich die daar last van heeft? Hoe herken je dat? Ook al kun je niet alles van de buitenkant zien. Hoe kun je daar mee omgaan?

Psychisch ziek zijn in onze maatschappij

In onze maatschappij is er een verschil in hoe we omgaan met lichamelijke en psychische ziektes. Voor iemand met uitgezaaide borstkanker wordt vaak alles op touw gezet maar voor iemand die depressief thuis zit, gebeurt dat veel minder vaak. Waarom durven we makkelijker lichamelijke mankementen te delen dan mentale? Schaamte staat vaak op één. En dat veel mensen niet de weg weten om hulp te vragen. Er zijn veel minder mensen in de media die over hun psychische problemen praten. Ook cultuur kan van invloed zijn. Veel mensen weten niet eens dat er veel meer is dan medicijnen zoals antidepressiva of een opname. Er bestaat ook een ambulant aanbod zonder medicatie in Nederland.

Preventie sessie

Tijdens een taboe doorbrekende preventie sessie werd aan de deelnemers gevraagd: waar denk je aan bij de term psychische aandoening? De antwoorden luidden: iemand die verward, gek of gestoord is. Wat valt je dan op? Dat zijn allemaal negatieve woorden. We willen die mindset anders maken.

Tips

Tenslotte, drie tips voor iemand in je omgeving die last heeft mentale klachten:

  1. Luister goed naar wat de ander zegt en wat hij of zij nodig heeft. Vul niet zo maar voor de ander in wat het beste is voor hem of haar.
  2. Wees jezelf in het contact, je kunt niet alle problemen voor de ander oplossen dus blijf dicht bij wie jij bent. En beloof ook niet dat je alle problemen gaat oplossen.
  3. Laat zo veel mogelijk de regie bij de ander, maar ondersteun waar het kan en hij/zij graag wil dat je ondersteunt.
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Taboes doorbreken met het bordspel, Leven Seks Drugs

Praten lucht op