Header background

Psychoses: wel eens bijzondere ervaringen?

Marloes Sterk

24 mei 2022

leestijd 4 minuten



Stemmen horen, dingen zien die anderen niet zien, een geur ruiken die anderen niet ruiken? Dit noemen wij bijzondere ervaringen, ervaringen die jij op dat moment ervaart maar een ander niet. Voor sommige mensen kan dit best een schokkende ervaring zijn. Maar je hoeft hier niet van te schrikken. Je bent namelijk niet de enige!
In deze blog wordt er uitgelegd waarom je hier eigenlijk helemaal niet bang voor hoeft te zijn.

Bijzondere ervaringen zijn heel normaal. Eén op de zes mensen heeft voor een langere tijd een stem gehoord en één op de tien mensen heeft een periode van achterdocht gehad. Als je achterdocht ervaart, vind je het vaak lastig mensen te vertrouwen of denk je dat mensen andere bedoelingen hebben dan werkelijk zo is. Maar liefst 75-90% van de bijzondere ervaringen gaat (vanzelf) weer weg.  

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen waarom jij zo’n ervaring hebt. Wanneer je bijvoorbeeld wel eens stress hebt of te weinig slaapt of af en toe wiet rookt, zien we dat deze ervaringen veel meer voorkomen.

Daarnaast zijn er bepaalde biologische factoren die de kans op zulke ervaringen vergroten: als je bijvoorbeeld opgroeit in een stad (ten opzichte van het platteland), als je een migratieachtergrond hebt, als je als klein kind een trauma hebt meegemaakt of je je erg eenzaam voelt, zien we dat de kans steeds groter wordt.


Wat kan je zelf doen?

Wat zou je nou kunnen doen als je dit soort ervaringen hebt? Het gaat er namelijk vooral om hoe je de situatie interpreteert. Als je bedenkt dat dit vaker voorkomt en niet per se iets kwaads hoeft te betekenen, maakt dat de ervaring meteen minder spannend. We zien dat mensen geneigd zijn om na zulke ervaringen te denken dat er iets ergs met hen aan de hand is, maar dat hoeft dus helemaal niet het geval te zijn. Je kan bij jezelf nagaan of je misschien te weinig slaapt. Of heb je veel stress? Dit kunnen namelijk triggers zijn voor zulke ervaringen.

Daarnaast kan je je gedachten ook eens uitdagen. Hoe groot is de kans dat de buurman jou bespioneert? Misschien heeft hij wel een fulltime baan en houdt hij eigenlijk helemaal geen tijd over om jou te bespioneren! Daarnaast zou je ook kunnen bedenken wat dat over je buurman zou zeggen mócht hij jou bespioneren? De meeste mensen hebben namelijk wel een nuttigere dagbesteding!

Haal de lading er af

Wanneer  je een stem in je hoofd hebt, kan je deze ook uitdagen door de uitspraken niet als waarheid aan te nemen maar te interpreteren als iets wat voor jou betekenisloos is. Misschien kan je wel iets grappigs verzinnen waardoor de stem heel klein overkomt in plaats van krachtig. Misschien kan je het als een irritante kakelende kip interpreteren, die eigenlijk vrij weinig te zeggen heeft. Dit kan ervoor zorgen dat je hem als minder waardevol inschat en dan neemt zijn kracht automatisch af. 

Praat erover!

Als je merkt dat de klachten langer dan twee weken aanhouden of je er veel last van hebt, dan kan je dit altijd aangeven aan je huisarts. Zij kunnen dan samen met jou kijken naar passende hulp. Kijk ook eens op psychosenet voor meer informatie en hulp en advies. Hier kan je ook chatten met een hulpverlener of ervaringsdeskundige. Mocht je toevallig al bij een psycholoog lopen, geef dit dan vooral aan! Een psycholoog kan jou hierbij ondersteunen of eventueel doorverwijzen naar een psycholoog die er meer vanaf weet. Maar wees vooral niet bang om erover te praten, want je bent zeker niet de enige!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Je Bent Niet Alleen de Podcast

Hulp vragen is een teken van kracht

Het gaat even niet zo lekker