Header background

Zo zit dat: een vriendschap verbreken

Christel Vondermans

01 februari 2024

leestijd 3 minuten

In Zo zit dat pluizen we een onderwerp helemaal uit en belichten we het van verschillende kanten. Je krijgt antwoord op de meest interessante vragen over je (mentale) gezondheid. Deze keer beantwoorden we de vraag: hoe kun je een vriendschap verbreken? 

Niet iedere vriend blijft je hele leven bij je passen. Sommige vriendschappen verwateren, maar hoe verbreek je de vriendschap netjes?

Verwateren of verbreken

Het is heel normaal dat sommige vriendschappen over gaan. Veranderende interesses, jouw persoonlijke ontwikkeling, een verhuizing, het krijgen van wel of geen kinderen en een partner kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat jullie uit elkaar groeien. Je kunt een vriendschap natuurlijk stilzwijgend laten overgaan, maar sommige vrienden verdienen beter. In dit artikel vertellen we je hoe je dit in 7 stappen aanpakt. 

Illustratie: Juul Lit

 

Vrienden en beste vrienden

Nederlanders hebben gemiddeld vijf goede vrienden. Dat blijkt uit onderzoek “Hoe vriendschapt Nederland?” van Stichting Vier de Vriendschap. Die vijf goede vrienden zijn vrienden waar we een hechte band mee hebben, in de zogenaamde inner circle. Daarbuiten, in onze outer circle, hebben we gemiddeld tien vrienden. Die outer circle is zeker niet minder belangrijk, volgens Prof. Dr. Beate Völker, socioloog en hoogleraar stadsgeografie aan de Universiteit van Utrecht en tevens lid van het comité van aanbeveling van Stichting Vier de Vriendschap. Ze stelt dat juist de vrienden waar we iets minder hecht mee zijn ons inspireren, ons nieuwe dingen leren en ons buiten onze gebaande paden brengen. Dat komt doordat we net iets minder met hen gemeen hebben dan met onze inner circle vrienden.

Stappen voor het verbreken van een vriendschap

  1. Bel of app je vriend en zeg dat je wilt afspreken om over jullie vriendschap te praten. Zo komt het onderwerp niet als verrassing als jullie elkaar zien en heeft de ander de tijd om zich ook voor te bereiden.
  2. Begin het gesprek positief en probeer respectvol te blijven. Vertel bijvoorbeeld wat je fijn vond aan jullie relatie en wat de ander voor je betekend heeft.
  3. Laat weten waarom je de vriendschap wilt beëindigen. Neem hierbij ook verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in het minder fijn zijn van de vriendschap. Geef de ander ruimte om te reageren en vragen te stellen.
  4. Stel je open op en probeer je te verplaatsen in de ander. De ander kan boos zijn, verdrietig, teleurgesteld, stil, hysterisch, verwijtend, begrijpend…
  5. Maak een nieuwe afspraak als de ander helemaal overrompeld is en dichtklapt of alleen maar kan huilen. Zo heeft de ander de tijd om over jouw bericht na te denken. Er borrelen vast nog vragen bij de ander op.
  6. Rond het gesprek af, bedank elkaar voor de fijne tijd en wens elkaar het allerbeste. Het is voor jullie beiden fijn als je jullie vriendschap op een goede manier kunt afsluiten.
  7. Geeft de ander aan te willen werken aan de vriendschap? Kijk dan wat goed voor jou voelt en schakel eventueel een therapeut in als jullie willen dat een ander met jullie meekijkt.

Hallo vriend(in)!

Je kunt vrienden dus ontgroeien, maar je krijgt er ook nieuwe vrienden bij. Misschien pak je een sport op waar je mensen leert kennen, verhuis je en krijg je de allerleukste buren of spreekt je kind vaak met iemand af waardoor jullie als ouders contact krijgen. Vind je het lastig om nieuwe vriendschappen te sluiten? In dit blog Nieuwe vrienden maken, zo doe je dat vind je tips! 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Zo zit dat: waarom goede vrienden je gezond houden

Wist je dat jouw vriendschappen invloed hebben op hoe je je voelt? Wanneer je vrienden hebt bij wie je je fijn voelt en met wie je alles kunt bespreken, helpt dit bij een goede gezondheid. Maar hoe werkt dit precies?

Kennis of vriend – wat is het verschil?

Vriendschap: luister naar elkaar!