Header background

Slimme tips om goedkoper vakantie te vieren

Katinka Schippers

24 januari 2024

leestijd 10 minuten

Een verre reis of lange vakantie kan aardig oplopen in de kosten. Maar er even tussenuit gaan, hoeft niet de wereld te kosten. Met deze budget reistips nemen we je alvast wat zoekwerk uit handen en wie weet komt een vakantie voor jou zo ineens een stuk dichter bij.

Ga kamperen, je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Als je een beetje inlevert op luxe en met een tent op pad gaat, kun je het goedkoopst overnachten. Je betaalt dan ongeveer 10 a 15 euro per nacht. En een tent aanschaffen hoeft niet perse. Vraag eens rond in je omgeving of iemand kampeerspullen heeft die jij mag lenen. Of kijk voor een tweedehands kampeeruitrusting op Marktplaats. Een nieuwe tent koop je vanaf € 34,99 bij Decathlon. Hikers House verhuurt ook een lichtgewicht kampeeruitrusting als je eens wilt uitproberen hoe het is om een meerdaagse wandeltocht te maken. Wil je toch een luxer kampeermiddel? Bij Goboony huur je een camper direct bij de eigenaar.

Kamperen op een Buurtcamping

Is een vakantie voor jou eigenlijk nooit aan de orde? Op de Buurtcamping ben je van harte welkom. Met een pleerol onder de arm ziet iedereen er even knullig uit. De Buurtcamping is een initiatief waarbij buurtbewoners op vakantie gaan in hun park in eigen buurt. Drie dagen lang is het park een gezellige camping, bewoond door alle mensen die er in de buurt wonen. Dit zorgt voor veel verbinding en levert inspirerende ontmoetingen op. Een deel van de kampeerplekken is voor vrijwilligers, een deel voor betalende kampeerders en een deel voor minima.

Meer artikelen, tips en updates van GZ-Plein? Meld je aan voor de GZ-Plein inspiratiemail.

Kamperen in iemands tuin

Bij ACSI, een bedrijf wat al meer dan 50 jaar campings in Europa inspecteert, kun je aan de hand van meer dan 200 voorzieningen zoeken naar een camping die bij je past. Op de website van Campspace vind je unieke plekjes bij kastelen of bij mensen met een gigantische achtertuin. Ook leuk: Staatsbosbeheer heeft 22 kampeerterreinen waarbij je dicht bij of midden in het bos, water of de duinen kunt overnachten. Dichterbij wildkamperen, wat in Nederland verboden is, kom je niet. De ene is wat luxer dan de andere. Met het geld wat je betaalt voor een overnachting draag je bij aan het natuurbeheer in Nederland.

Van huis ruilen

Niets zo fijn als verandering van je omgeving, al is het maar voor een paar dagen. Ga eens na met welke vrienden, familie of bekenden jij eens een paar dagen van huis zou willen ruilen? Durf te vragen, het antwoord kan je verrassen. Er zijn websites zoals HomeExchange waar je lid van kunt worden en voor een jaarlijks bedrag je huis kunt ruilen met iemand anders. Dit kan landelijk zijn of internationaal. Het voordeel van HomeExchange is dat dekking van schade aan eigendommen inbegrepen is bij de 160 euro die je per jaar betaalt om onbeperkt te kunnen ruilen.

Huizenoppas

Heb je niets te ruilen dan kun je ook aanbieden om op te passen bij mensen die op vakantie gaan. Je past dan op het huis en de huisdieren. Je betaalt bij Holidaysitting bijvoorbeeld jaarlijks 70 euro waarvoor je onbeperkt contact kunt leggen met mensen die een oppas zoeken. Je mag voor dat bedrag zo vaak als je wilt een oppasafspraak maken.

Uitjes scoren

Als je een flink portie geduld hebt, kun je op Vakantieveilingen rondstruinen en bieden op vakanties, dagjes uit of weekendjes weg. Wel slim om even goed te lezen wat er precies aangeboden wordt. Met name of en welke kosten er bij een boeking komen, dat verschilt nogal eens per website. En als het om vouchers gaat, zit er vaak ook een hele rits aan voorwaarden bij. Goed om die door te nemen. Nog zo’n plek waar nogal eens vakanties of vouchers worden doorverkocht is Marktplaats. Je kunt het er treffen! Maar ook hier is het belangrijk om even goed te onderzoeken met wie je zaken doet en wat je precies koopt. Lees bijvoorbeeld beoordelingen van de verkoper. Eenmaal terplekke kun je een leuk, en vaak goedkoper dan de reguliere prijzen, uitje scoren via Social Deal of Voordeeluitjes.

Micro-avontuur

Tot slot een laatste tip: ga op micro-avontuur. De GZ-Plein redactie helpt je in dit blog vast op weg met tips voor de leukste micro-avonturen. Een dag of een paar dagen op pad, je hebt er niet altijd veel voor nodig!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Ga op micro-avontuur met tips van de GZ-Plein redactie

Een spontaan uitstapje of micro avontuur is een van de manieren om sombere gevoelens achter je te laten. Even de boel de boel laten, opladen en met hernieuwde energie weer thuis komen. Ofwel: op een micro-avontuur gaan.

Zo zit dat: Dit doet reizen met je brein

Maakt een vakantie plannen jou ook zo blij? Dat kan kloppen! Reizen is een perfect medicijn tegen somberheid. Uit onderzoek blijkt dat reizen nog een heleboel andere positieve effecten heeft op je brein. We leggen je uit hoe dit zit.