Header background

Geld als middel, niet als doel

Susanne Vlek

01 april 2022

leestijd 3 minuten



De relatie met geld is voor veel mensen ingewikkeld. Een (gevoel van) tekort aan geld, kan veel stress opleveren. Maar ook het omgaan met een overvloed aan geld kan ingewikkeld zijn. Geld is dan ook vaak een obstakel om voluit te leven, om je leven zo in te richten als jij voor ogen hebt.

Overtuigingen over geld

Van jongs af aan krijgen we bepaalde overtuigingen over geld mee. Je hoorde bijvoorbeeld altijd van je ouders: “Wie wat spaart, die heeft wat” of “Je moet hard werken voor je geld”. En zo kunnen ook ideeën ontstaan over anderen: “Rijke mensen zijn snobs” of “Mensen met weinig geld zijn lui”. In de loop van je leven ontwikkel je gedachten over jezelf in relatie tot geld, bijvoorbeeld “Ik kan niet met geld omgaan”. 

Al deze opvattingen bepalen jouw relatie met geld, de manier waarop jij naar geld kijkt en in welke mate jij geld je leven laat bepalen. Je zogenaamde geldmindset.


Een gezonde relatie

Een gezonde houding tegenover geld zou je kunnen omschrijven als innerlijk zo ver boven het hele onderwerp geld staan, dat geldgebrek noch overvloed je uit het veld slaat. Armoede aanvaarden of ontspannen omgaan met welvaart. Dat klinkt misschien wat vaag, maar het komt erop neer dat je geld - of dat nou te weinig, genoeg of teveel is - niet je leven laat bepalen en je doelen niet in de weg laat staan.

Life planning

George Kinder is de grondlegger van life planning. De kern van life planning is om eerst te ontdekken wat je diepste verlangens, dromen en levensdoelen zijn. Daarna maak je een financieel plan dat hierop aansluit, dat jou helpt om jouw doelen in het leven te bereiken. Geld zien als middel, niet als doel.

Hoe dan?

Belangrijk in het krijgen van een gezonde relatie met geld, is het ontdekken van jouw overtuigingen over geld. Stel jezelf vragen zoals: “Wat betekent geld voor mij?”, “In hoeverre belemmert geld mij in het vormgeven van mijn leven zoals ik dat wil?”. Schrijf je overtuigingen op. Bekijk ze dan eens kritisch: zijn ze helpend? Zijn het jouw overtuigingen of die van anderen? Welke gedachten over geld zouden je meer helpen?

Een volgende stap is erachter komen wat jouw verlangens, dromen en levensdoelen zijn. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Je hebt alle geld voor de rest van je leven. Wat doe je dan met je leven?
  2. Je hebt nog maar 5 tot 10 jaar te leven, maar tot die tijd blijf je gezond. Wat doe je dan met je leven?
  3. Je hebt nog maar 24 uur over. Wat heb je niet gedaan? Wie ben je niet geworden?

Als jij meer helderheid hebt over hoe je je leven vorm wilt geven, ga je nadenken over hoe je financiële situatie eruit moet zien om dit mogelijk te maken. Dit kan nog best lastig zijn. Op internet zijn hier nog veel tips voor te vinden!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Financiële problemen: er is een uitweg!

Online training: mijn dagboek

In dit artikel lees je hoe je deel kan nemen aan de online training: mijn dagboek. In onze drukke levens maken we maar weinig tijd vrij om aan onszelf te vragen hoe het gaat. Herken je dit? Lees dan snel verder.