Header background

Aan tafel - Eten waar je gelukkig van wordt

15 maart 2023

leestijd 5 minuten

Van welk gerecht word jij blij? Eten is zoveel meer dan alleen je honger stillen. Eten doet ook iets voor je geest en sommige voedingstoffen hebben zelfs een directe relatie met hoe je je voelt.

Mmm lekker!

De goed gevulde erwtensoep, je moeders romige homemade lasagne, de appeltaart van oma of juist de geroosterde groenten uit de oven. Zo’n gerecht waarbij iedereen aan tafel stil wordt en je geniet van elke hap. Dat noemen we comfortfood. Smaken verschillen, dus iedereen heeft een eigen favoriet, maar er is wel een gemeenschappelijke deler: dat is smaak. Het gaat altijd om gerechten met veel smaak!

Minder suiker voor een beter humeur

Koekjes omdat je je rot voelt? De suiker uit de koekjes geeft je (door de piek in je bloedsuiker) een kick. Dat is even fijn, maar na een half uur heb je eigenlijk alweer opnieuw iets met suiker nodig om je goed te voelen. Zo eindigt een rotbui al snel in flink snoepen. En het gevaar is dat het snoepen zo een gewoonte wordt om rotgevoelens weg te werken, terwijl het je eigenlijk niet helpt en juist tegenovergesteld werkt. Steeds weer teveel suiker heeft namelijk een negatief effect op je hersenen. Onderzoek laat zien dat constant veel suiker eten of drinken, een grotere kans geeft op depressieve gevoelens. Vervang suiker daarom door producten die ook energie leveren, maar dan op een langzamere manier omdat ze meer voedingsstoffen bevatten dan alleen suiker. Denk aan (gedroogd) fruit, zuivel, volkorenbrood of groenten. Zo heb je minder last van pieken en dalen in het suikergehalte.

Instagramable food 

Mensen die foto’s van hun eten delen op social media, blijken gezonder te eten. Dat komt omdat je veel meer de neiging hebt gezonde maaltijden te delen dan een ongezonde hap. En die Instagram-maaltijd gaat ook écht lekkerder smaken. Dat komt omdat je – als je eerst aan de slag gaat met een mini-fotoshoot van je eten – het eten ook daadwerkelijk lekkerder gaat vinden. Eigenlijk is het natuurlijk gewoon het “het-oog-wil-ook-wat-principe”. Door ervoor te zorgen dat je eten er smakelijk uitziet, wordt het ook gewoon lekkerder.

Kies voor makreel 

Wie elke week vis eet, heeft minder kans op depressiviteit. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken. De gunstige effecten worden toegeschreven aan de speciale omega-3 vetten (DHA) die in vis zitten. Deze vetten dragen bij aan een goede hersenfunctie. Ze zitten vooral in vette vis zoals sardines, zalm en haring. Maar neem vooral makreel, want die vis bevat er van alle vissoorten het meest van.

Pasta Norma 

  • 2 aubergines
  • 2 tenen knoflook
  • 5 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 tl suiker
  • 1 el balsamicoazijn
  • 300 g (volkoren) penne
  • 1 bakje ricotta
  • Paar takjes (platte) peterselie
  1. Verwarm de oven tot 220 °C. Snij de aubergines in blokjes. Pers 1 teen knoflook uit boven 3 el olie en schep dit door de aubergines, met een beetje zout. Rooster de aubergine in ca. 20 min. in de oven gaar.
  2. Pel en snipper de rest van de knoflook en de ui. Verhit 2 el olie en bak de ui met de knoflook 3 min. zachtjes. Voeg de tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Zet de warmtebron laag en laat 15 min. pruttelen met de deksel op de pan.
  3. Roer de aubergines door de saus en warm het nog even goed door. Breng op smaak met de suiker, balsamicoazijn, peper en zout.
  4. Kook ondertussen de pasta beetgaar. Giet af en schep de pasta door de saus. Roer de ricotta los met wat peper. Verdeel de pasta over borden of een schaal en verdeel een beetje van de ricotta erover. Knip wat peterselie boven het gerecht.
  5. Zet de rest van de ricotta in een apart bakje erbij voor de liefhebbers.

Bron

Scriptum communicatie over voeding en gezondheid
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Voeding maakt een verschil!

Een lunch vol groente!

Kom jij aan de 250 gram groente op een dag? Dat is een bord vol! Hoe kan je ervoor zorgen dat je die 250 gram binnen krijgt en waarom is dit eigenlijk zo goed voor je? 

Wel, geen of minder vlees: wat is nou gezond?