Header background

Antwoord op 5 vragen over eenzaamheid

Mary Stottelaar

01 februari 2024

leestijd 4 minuten

Één van onze experts beantwoordt jouw vraag rondom onderwerpen waar je in je leven mee te maken hebt. Zit je ergens mee? Aarzel niet om hierover een vraag te stellen, vaak ben je niet de enige die meer wil weten over een bepaald onderwerp. Stuur je vraag naar contentclub@gz-plein.nl , het antwoord vind je dan op onze site onder de titel “Antwoord op jouw vraag…”

Iedereen voelt zich weleens alleen, maar wanneer ben je eenzaam? Deze keer beantwoorden GZ-psychologen Nelleke Sloot en Floor de Heus 5 vragen over eenzaamheid. 

1. Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is een heel persoonlijk gevoel, dat voor iedereen anders is. Het gaat om hoeveel verbinding je voelt met anderen. Als je onvoldoende verbinding voelt met anderen, en je hebt daar last van, dan spreken we van eenzaamheid. Eenzaamheid is iets dat je ervaart. Dit betekent dat je pas eenzaam bent als je jezelf eenzaam voelt. De ene persoon is op zoek naar diepe emotionele verbondenheid met andere mensen, maar een ander kan voldoende hebben aan minder diepgaande contacten. Voldoen relaties niet aan jouw behoefte van diepgang, dan voel je je eenzaam.

2. Is eenzaamheid een probleem?

Dat kan, maar hoeft niet. Voel je je eenzaam dan is dat een signaal dat je in eerste instantie bij jezelf kan checken waar dit gevoel door wordt veroorzaakt. Mocht dit te maken hebben met een gemis aan verbinding dan zou je op zoek kunnen gaan naar meer verbinding. Iedereen heeft momenten in het leven dat het logisch is dat er gevoelens van eenzaamheid ontstaan. Denk aan een verhuizing naar een nieuwe woonplaats, het starten in een nieuwe baan, ontslagen worden of als je je partner verliest. Ook kan je je eenzaam voelen als mensen om je heen overgaan naar andere fases in hun leven en jij – nog – niet. Bijvoorbeeld als al je vrienden gaan samenwonen of kinderen krijgen. Alleen maar logisch dat je je dan eenzaam kunt voelen.

3. Wat kun je doen als je je eenzaam voelt?

De eerste stap kun je zelf zetten. En dat is het gevoel herkennen en van jezelf accepteren dat je je zo voelt. Vaak is het immers heel logisch dat je het voelt. Praat er ook zeker over met anderen. Is dat lastig, zoek dan eerst op een minder diepgaand niveau contact met anderen. Ga iets doen waar jij interesse in hebt, zoals een tekencursus, een sport of met vrienden koffie drinken. Het is belangrijk de verbinding op te zoeken met anderen. Als je het signaal van eenzaam voelen negeert, kan je ernstigere klachten krijgen die bijvoorbeeld leiden tot depressiviteit of sociale angsten.

4. Kan je eenzaamheid bij anderen herkennen?

Eenzaamheid iets heel persoonlijks. Je kunt aan de buitenkant niet aan iemand zien of er sprake is van eenzaamheid. Iemand die alleen woont, hoeft niet eenzaam te zijn en iemand met heel veel vrienden kan zich juist weer wel eenzaam voelen. Wees er bij anderen wel alert op in periodes van verandering. Overlijdt er een partner of is iemand nieuw in een omgeving, dan is er een grotere kans op eenzaamheidsgevoelens. Je hoeft echt niet meteen over eenzaamheid te praten, maar maak gewoon een praatje of stel voor iets samen te doen.

5. Welke tips kunnen eenzaamheid voorkomen

Bedenk dat iedereen mensen om zich heen nodig heeft waarmee je verbinding voelt. Kijk naar je interesses, wat zou je met anderen samen willen doen? Ga bijvoorbeeld eens naar een bibliotheek, daar wordt veel - vaak gratis - georganiseerd en ook in buurtcentra zijn er diverse activiteiten voor allerlei leeftijdsgroepen. Zo leer je mensen kennen. En mensen leren kennen is de opstap naar verbinding. Probeer ook niet te veel op sociale media te scrollen. Al die Insta- en Facebookvrienden kunnen wel een gevoel van verbondenheid geven, maar het is toch vaak wat oppervlakkig. Bovendien kunnen sociale media het gevoel van eenzaamheid versterken omdat de hele wereld leuke dingen lijkt te doen en jij niet. 

Illustratie: Lobke van Aar

Medicijn tegen eenzaamheid

  • Word vrijwilliger! Vrijwilligerswerk doen is bij uitstek een manier om je te verbinden met anderen. Je doet iets goeds voor anderen, maar het heeft ook positieve effecten op jou.
  • Je krijgt het gevoel bij te dragen aan de maatschappij en het geeft eigenwaarde.
  • Het levert sociale contacten op en vermindert eenzaamheid.
  • Het helpt je in je zoektocht naar wat je leuk vindt en waar je kwaliteiten liggen.
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid wordt nog vaak gezien als een probleem dat vooral bestaat onder ouderen of alleenstaanden, maar dit is niet alleen wat eenzaamheid is. Ook onder jongeren en jongvolwassenen is er veel sprake van eenzaamheid.

Wel eens eenzaam? Dan ben je niet de enige

5 tips om eenzaamheid tijdens de feestdagen te verminderen

Diners, borrels en feestjes, het klinkt leuk maar misschien vind je het juist wel verschrikkelijk. De feestdagen zijn dagen van licht, warmte en samenhorigheid, maar misschien juist ook wel dagen van donker, kou en eenzaamheid.