Header background

3 vragen aan: GZ-Plein psycholoog Mirre

Mirre Balke

22 januari 2024

leestijd 3 minuten

In deze rubriek beantwoordt één van onze experts een aantal vragen. Dit zijn vragen over onderwerpen die bijna iedereen wel zal herkennen.

Deze keer geeft onze GZ-Plein psycholoog Mirre antwoord op onderstaande vragen.

Heb je zelf een vraag over hoe je met meer energie in het leven kunt staan? Stel ze aan onze experts: contentclub@gz-plein.nl  

 

Is een complete Netflixserie bingewatchen slecht voor je?  

Jet (29) uit Venlo 

Een avondje op de bank een serie kijken kan enorm ontspannend zijn. En ontspannen is gezond! Maar uren achter elkaar tv kijken is dat (helaas) níet. Je beweegt te weinig, hebt de neiging te gaan snacken en er is een serieuze kans op slaaptekort. Veel wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van bingewatchen is er nog niet, maar er zijn wel onderzoeken die laten zien dat er een relatie is tussen urenlang series kijken en stress, angst, eenzaamheid, depressie en slapeloosheid. Tips: spreek met jezelf een eindtijd af en kijk na de 'laatste' aflevering ook nog de eerste minuten van de volgende, tot de serie-intro start. Dan word je geen "slachtoffer" van de cliffhanger. Of kijk een film, die stopt vanzelf en trekt je sowieso niet een volgende aflevering in. 

Hoe voorkom ik dat ik te veel hooi op mijn vork neem?  

Pieter (35) uit Weert 

De oplossing is “je grenzen bewaken”. Maar wat je grenzen zijn, bepaal je zelf. Hoeveel je aankan ontdek je vaak pas "te laat", als je al over je grens bent gegaan. Dan heb je bijvoorbeeld ergens enthousiast “ja” op gezegd, maar bedenk je je dat je er helemaal geen tijd of energie voor hebt. Als je je hier bewust van bent, kun je ervan leren en ontdekken wat jij aankunt en op tijd "nee" zeggen. Dat “nee” zeggen is trouwens best lastig. Je voelt je misschien schuldig, denkt dat de ander teleurgesteld in je zal zijn of je bent bang voor een conflict. Maar meestal vindt de ander het alleen maar fijn als je eerlijk bent. Zeg dat je er even over moet nadenken als je gevraagd wordt iets te doen. Duidelijk voor jou en voor de ander. 

Mijn puberdochter trekt zich zo terug, raak ik haar kwijt?  

Gemma (51) uit Elst 

De pubertijd staat in het teken van loslaten, en dat is voor ouders soms best een uitdaging. Vergelijk het eens met toen je dochter kleiner was en zelf dingen wilde gaan doen. Jij als ouder stelde grenzen, moedigde aan en stond klaar om je kind op te vangen. Dit is ook wat je puber van je nodig heeft. Alleen meer op afstand en met ruimere grenzen. Laat je dochter weten dat je er bent als ze je nodig heeft en blijf te allen tijde interesse tonen, ook al lijkt het alsof ze hier niet op zit te wachten. Ga het gesprek aan (dat kan ook kort zijn); leg niet op alle slakken zout, maar pak hetgeen eruit wat echt belangrijk is en praat daarover. Wees ook betrouwbaar: doe wat je zegt en heb vooral veel lol samen. Jij bent die veilige haven waar ze altijd naar terug kan keren. Vertrouw daar op. 

 

Heb je ook een vraag aan onze expert?

Stuur een vraag naar contentclub@gz-plein.nl 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Zo bewaak je je grenzen beter

Online training: slapen

In dit artikel vind je de online training: slapen. Deze training is bedoeld voor mensen die problemen ervaren met slapen. Je leert met dit programma de achtergronden van slaapproblemen en hoe je zelf kunt bijdragen aan herstel.

5 Vragen over het Puberbrein